PIGMENTFLÄCKAR - SOLSKADAD HUD
- YTLIGA KÄRL
Solen ligger bakom en stor del av hudens åldrande. En vanlig effekt av solens strålar är att människor får mörkare pigmentfläckar på kroppen, "solskadad hud". Dessa fläckar resulterar i ojämn hudton. Om dessa fläckar förändras i färg eller storlek, börjar blöda eller blir infekterade så bör du kontakta en läkare direkt.
För att minska risken för att få dessa pigmentfläckar så kan du försöka undvika solexponering, använda solskyddsfaktor 50, anpassade produkter och gå på underhållande behandlingar.
Följ rådet!
Efter behandling rekommenderas ingen träning, bastu eller smink på minst 72 h efter behandling. Undvik solexponering så gott det går med solskyddsfaktor 50, hatt, keps osv, även brun utan sol bör undvikas. Produkter med a-vitamin (retinoider), syror som AHA, BHA och PHA samt c-vitamin bör undvikas de första 5 dagarna efter din behandling, om inte annat bestäms med din hudterapeut.
Vi rekommenderar även att alla dina sminkborstar är rena samt att örngott och ansiktshandduk byts efter utförd behandling hos oss för att hålla din hud så ren som möjligt.
Om ni har några frågor eller funderingar, kontakta oss på 018-711 811 eller info@royalspa.se.
1
VARFÖR FÅR JAG PIGMENTFLÄCKAR ELLER YTLIGA KÄRL
- Överexponering av sol- Melanocyter är pigmentceller som bygger upp färg i huden, de blir aktiva vid solljus.
- Ytliga kärl och pigmentfläckar kan även vara ärftligt.
- När man pillar på finnar eller trycker ut pormaskar felaktigt så kan man spräcka ett kärl, detta kärl kan då komma upp på ytan.
- Ytliga kärl kan också påverkas av temperaturväxlingar (svårt att påverka)
- Även hormonförändringar, ofta i samband med graviditet eller medicinering kan göra så att pigmentfläckar uppstår.
2
VAD KAN MAN GÖRA HEMMA FÖR ATT LINDRA OCH MOTVERKA
- Försök att undvik faktorer som påverkar blodkärlen: exempelvis värme, kyla, alkohol, varma drycker, stark mat och stress.
- Använd oparfymerad och vårdande hudvård som skyddar huden mot de yttre faktorerna.
- Undvik solexponering.
- Använd solskydd 50 varje dag.
- Undvik kortisonkräm då det kan förvärra besvären.
3
KAN MAN BLI AV MED PIGMENTERINGEN ELLER YTLIGA KÄRLET?
Ja, man kan bli av med dessa. För att få ett långvarigt resultat så ska man undvika sol och fel användning av produkter. Ibland är detta ärftligt och då kommer man alltid ha anlag för detta, men man kan minska uppkommandet av dessa genom att behandla med IPL med jämna mellanrum. Undvik solexponering året runt och använd alltid SPF 50 i hela ansiktet.
INNAN OCH EFTER BEHANDLINGEN MED IPL LASER
Hur fungerar behandlingen?
Under själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan med ett lager av gelé för att skydda huden.
IPL-ljuset omvandlas till värme och energin som då alstras spränger sönder melaninet (pigmentet). Vid behandling av kärl eller rodnad koagulerar blodkärlen av värmen så att de drar ihop sig och blir osynliga.
Hur många behandlingar behöver jag göra:
För att få bästa resultat och åtgärda djupt sittande pigmenteringar, solskador och ytliga kärl rekommenderar vi 2–4 behandlingar med 2–4 veckors mellanrum. Givetvis är detta individuellt och du kommer tillsammans med behandlaren få en behandlingsplan där man går igenom hur många behandlingar som bör göras. När man spränger kärlet så krävs det oftast en behandling för ett resultat men absolut så kan en liten procent komma tillbaka vilket är normalt men man kommer aldrig få tillbaka hela kärlet.
Vad ska man tänka på före behandlingen?
Huden får absolut inte vara solbränd och man ska inte ha utsatt sig själv för syror på 14 dagar. Undvik sol 4 veckor innan behandling (sol, solarium, brun-utan-sol krämer) Här är det också väldigt viktigt att vara tydlig med när man var ute i solen senast för att undvika problem eller brännskador vid behandling.
Är behandlingen smärtsam?
Det kan sticka till något men är inte smärtsamt, sticket efterföljs ibland av värmekänsla.
Innan behandling:
Undvik solexponering och applicering utav brun utan sol. Om din hud är solbränd bör ej behandling utföras på grund av den höga risken av bränning utav huden, denna bränning kan orsaka hyper/hypopigmenteringar. Även tyngre ansiktsbehandlingar som microneedling/micropen och starka kemiska peelingar bör undvikas innan denna behandling.
Efter behandling:
Huden kommer kännas stram, varm, svullen, och torr, även rodnad, fjällning, blåmärken och sårskorpor kan uppstå. Dessa sårskorpor får man absolut INTE pilla bort.
Blåmärken är ett tecken på att kärlen koagulerat på rätt sätt efter IPL, vissa får blåmärken, andra inte, du får oavsett vilket ett bra resultat.
Svullnaden som kan uppstå efter IPL är ofta värre på morgonen då man sovit, om man sover på en viss sida kan svullnaden hamna på den sidan mer eller mindre. För att bli av med/lugna svullnaden så kan man sova på rygg, högt med huvudet och använda sig utav lymfmassage för att minska svullnaden snabbare. Svullnad är väldigt vanligt och en reaktion på IPL.
Värme och rodnad uppstår efter IPL:en på grund utav ljusenergin som skickas ner i huden, där omvandlas ljusenergin till värmeenergi som får fart på hudcellerna igen! Värme och rodnad som uppstår efter IPL kan kvarstå flera dagar, för att minska rodnad och värmekänsla så kan en kall påse appliceras på ansiktet. Ha inte på kylan för länge då det kan orsaka köldskador. Låt kylan ligga på 1 minut, ta bort 1 minut, upprepa dessa moment. Även ren aloe vera gel kan appliceras för att lugna huden.
Sårskorpor uppstår ofta där man har hyperpigmenteringar, denna sårskorpa är väldigt fin, behandla den med varsamhet. Efter rengöring baddas huden med ren handduk, produkter appliceras med mjuka rörelser för att inte skada och riva på sårskorpan. Denna sårskorpa får absolut inte pillas på då det kan bli hypopigmentering (avsaknad av pigment) under sårskorpan.
När vi använder oss utav IPL så kan underliggande pigmenteringar komma till ytan. Vi kan aldrig veta vad som ligger långt ner i huden, därför krävs det flera behandlingar för att bli av med pigmenteringar, diffus rodnad och ytliga kärl. Tänk som att man bläddrar i en bok, efter varje ny sida kan det finnas något nytt.
Användning utav rätt produkter är ett måste för att huden ska läka korrekt. Vi kommer att gå igenom rekommendationer utav produkter och hur du ska tänka efter behandling på plats.
Efter utförd behandling rekommenderas ingen träning, bastu eller smink på minst 72 h. Även väldigt varmt vatten i dusch bör undvikas. Undvik solexponering så gott det går med solskyddsfaktor, hatt, keps osv, även brun utan sol bör undvikas. Produkter med a-vitamin (retinoider), syror som AHA, BHA och PHA samt c-vitamin bör undvikas de första 5 dagarna efter din behandling, om inte annat bestäms med din hudterapeut.
Vi rekommenderar även att alla dina sminkborstar är rena samt att örngott och ansiktshandduk byts efter utförd behandling hos oss för att hålla din hud så ren som möjligt.
Pris:
800-1100 kr (små partier)
(boka kur små partier 5 st behandlingar betala för 4 st)
1650-2100 kr (gäller från kinder, panna eller händer - hela ansiktet)
(boka kur små partier 5 st behandlingar betala för 4 st)
PIGMENTFLÄCKAR
Pigmenteringar sker när hudceller som heter melanocyter samlas på ett och samma ställe i en klump. Melanocyter finns för att skydda vår kropp. När de blir utsatta för solexponering så mörknar dem i försvar, vilket resulterar i solskador och pigmenteringar. Man kan även få pigmenteringar vid graviditet eller hormonella förändringar, dessa kallas för melasma/chloasma. Både män och kvinnor kan få pigmenteringar och solskadad hud. Det är viktigt att tänka på att efter utförd behandling så kommer pigmentfläckarna först bli mörkare och sedan ljusa. Det behandlade området behöver få återhämta sig, detta kan ta några veckor. Undvik solexponering när "skorpan" har fallit bort och om du har en rodnad. Vid behandling av pigmentfläckar med IPL absorberas pigmentet melanin av ljuset och därefter omvandlas ljuset till värmeenergi som förstör den oönskade pigmenteringen.
I regel krävs en serie av flera behandlingar för att uppnå önskat resultat. Det är också viktigt att följa upp behandlingen med konsekvent användning av solskydd. När det gäller pigmentering finns det alltid en en risk att nya fläckar uppkommer om huden exponeras för stark sol.
YTLIGA BLODKÄRL
Ådernät är småskadade vener som kan uppträda på ytan av huden i ansiktet. Ådernät är en kärlbristning som blir synlig då den ligger så nära under huden, ofta är den röd eller lila. Det är inte farligt, men det kan vara estetisk besvärande och därför väljer många att ta bort dessa ytliga blodkärl. Ärftlighet spelar en stor roll i hur kärlbristningar bildas i kroppen, även hormonell obalans och om du vistats i kalla/varma klimat där kärlen expanderar och kontraherar. Dessa kärlbristningar går enkelt att åtgärda. Dock är det ofta viktigt att undersöka att dessa bristningar inte är ett tecken på ett underliggande åderbråck.
Viktigt att veta: Man kan få blåmärken av denna behandling, man kan även få pigmentförändringar OM man har varit ute i solen dagar innan. Därför är det viktigt att informera behandlaren om detta innan påbörjad behandling för att justera inställningarna vid behandlingen. Givetvis så kan man se om huden är solbränd men mycket vanligt är det att solen absorberar UV ljuset mer vid en solexponerad hud. Vi gör alltid en bedömning utifrån det vi ser, så tydlig information är viktigt för ens egen säkerhet. Om detta skulle inträffa så hjälper vi er vidare att minska och bli av med detta givetvis.