top of page
Sphere on Spiral Stairs

KIRURGISKA ÄRR

Har du kirurgiska ärr, eller andra typer av ärr på kroppen som du vill behandla?
Det går att behandla dessa ärr och få en förbättrad struktur och färg med hjälp av exempelvis fraktionerad laser FRAX 1550.
 
Ärr är en naturlig del av hudens läkningsprocess och bildas när dermis  – det djupa och tjocka lagret av huden – är skadad.
Ju värre skada, desto värre ärr och desto fler behandlingar kan komma att krävas. Det finns hjälpmedel för att både förebygga och behandla ärr. 
Ärr bildas genom att kroppen producerar fibrös vävnad som ersätter normal hud. När man behandlar ett kirurgiska ärr så är det viktigt att man
inte solar och vårdar ärret med solskyddsfaktor 50.

 

Ärr kan tyvärr inte försvinna helt, men de brukar förbättras med åren av sig själv. Det finns många behandlingsmöjligheter men vi jobbar med FRAX1550 som är mest effektiv.  Man skall börja med behandlingarna så fort som möjligt efter det att det ärret har uppstått, för att få bästa resultat. Smärta, klåda och spändhet i ärret brukar då förbättras. Vid ärr där avsevärda funktions- eller rörelsebegränsningar uppkommer kan det krävas en kirurgisk ärrkorrigering. 

Ni kan själv omedelbart efter läkningen av såret sätta på silikongel eller silikonplåster som oftast finns på apoteken och undvika att sola ärret då det medför risk för att man bränner det ärrade områden och det kan även uppstå pigmenteringar. 
 

Det är alltid tråkigt när en skada inte läker på ett bra sätt och det uppstår ett ärr. I en del fall går det att få bort nästan helt med laser men är det en djupare skada så är det omöjligt att ta bort med dessa metoder utan då kan man behöva operera bort ärret. Det kan då bli ett smalare och mindre framträdande ärr men det går aldrig att ta bort det helt så det inte syns.Om ni har inflammationer, liknande besvär eller medicineras ber vi er kontakta er
husläkare/läkare innan tidsbokning för ett godkännande för utvald behandling hos oss.
Vi behandlar endast läkta ärr.

Frax1550_without_cable.jpeg

INNAN OCH EFTER BEHANDLING

Hur fungerar behandlingen?

Den metod som vi främst rekommenderar är Nordlys Frax1550.  Det är en fraktionerad glasfiberlaser som genom tusentals mikroskopiska behandlingspunkter och laserkanaler djupt ner i huden både verkar på kollagenstimuleringen för att "plumpa upp huden"

samt triggar en nybildning av ny, frisk vävnad för en slätare hud.

Hur många behandlingar behöver jag göra?

Eftersom all läkning generellt tar längre tid på kroppen är information och förutsättningar inte direkt överförbara från när vi behandlar ärr i ansiktet. Beroende på hur ärret ser ut går det i många fall att få en förbättring av ärrets utseende även på kroppen.

Vi rekommenderar i de flesta fall en grund kur på 4 behandlingar för enstaka ärr.

Vad ska man tänka på före behandlingen?

Huden får absolut inte vara solbränd. Undvik solning (sol, solarium, brun-utan-sol krämer

Är behandlingen smärtsam?

Det kan sticka till något men är inte smärtsamt. Vid behov kan en bedövande kräm användas före behandlingen.

Sticket efterföljs ibland av värmekänsla.

Finns det några biverkningar?

Nej! Efter behandlingen kan en svag rodnad eller svullnad uppstå. Denna försvinner inom några dagar.

Du kan återgå till normala aktiviteter omedelbart efter behandlingen.

Efter behandling

Efter behandlingen bör du undvika att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar.  Använd solskyddsfaktor (SPF 50) om du inte kan undvika solexponering. Till alla våra laser behandlingar rekommenderas en kräm som hjälper läkningen av huden samt skyddar mot UV ljus.

 

Kirurgiska ärr

Ärr 0-10cm 995kr frax,

(boka kur små partier 5 st behandlingar betala för 4 st)

Ärr 10–20 cm 1295kr frax,

(boka kur små partier 5 st behandlingar betala för 4 st)

Ärr 20 -30 cm 1695kr frax

(boka kur små partier 5 st behandlingar betala för 4 st)

Sphere on Spiral Stairs

DINA ÖNSKEMÅL ÄR VÅR KUNSKAP

bottom of page