top of page
Sphere on Spiral Stairs

SJÄLVSKADEÄRR, ÄRRBILDNING OCH BRISTNINGAR

Ärr uppstår när huden skadas av olika skäl, särskilt om de djupare hudlagren är skadade. Orsaken att man får synlig ärrvävnad efter en skärskada, är att huden inte läker med nya hudceller utan med bindvävsceller, så kallad ärrvävnad. Det är också därför som man aldrig kan ta bort ärr helt och hållet, utan bara göra ärren jämnare, plattare, och mindre synliga. Ärr efter skärskador kan ofta bli betydligt mindre synliga efter behandling med FRAX155 Men det är viktigt att veta att man aldrig kan ta bort ärren helt.

Striae eller sträckmärken uppstår när bindvävsfibrer utsätts för översträckning. När kollagen och elastiska fibrer i huden sträcks för mycket brister de och lämnar märken efter sig. Det finns olika stadier i livet när det är vanligare att få sträckmärken:

– Under puberteten när kroppen växer snabbt
– Under graviditeten när mage och bröst blir större
– Under hastig viktuppgång när framförallt rumpa och lår blir större

INNAN OCH EFTER BEHANDLING

Hur fungerar behandlingen?

Den metod som vi främst rekommenderar är Nordlys Frax1550.  Det är en fraktionerad glasfiberlaser som genom tusentals mikroskopiska behandlingspunkter och laserkanaler djupt ner i huden både verkar på kollagenstimuleringen för att "plumpa upp huden" samt triggar en nybildning av ny, frisk vävnad för en slätare hud.

Hur många behandlingar behöver jag göra?

Eftersom all läkning generellt tar längre tid på kroppen är information och förutsättningar inte direkt överförbara från när vi behandlar ärr i ansiktet. Beroende på hur ärret ser ut går det i många fall att få en förbättring av ärrets utseende även på kroppen.  Vi rekommenderar i de flesta fall en grund kur på 4 behandlingar för enstaka ärr.

Vad ska man tänka på före behandlingen?

4 veckor innan behandling får huden absolut inte vara solbränd. Undvik solning (sol, solarium, brun-utan-solkrämer)

Är behandlingen smärtsam?

Det kan sticka till något men är inte smärtsamt. Vid behov kan en bedövande kräm användas före behandlingen.  Sticket efterföljs ibland av värmekänsla.

Finns det några biverkningar?

Nej! Efter behandlingen kan en svag rodnad eller svullnad uppstå. Denna försvinner inom några dagar.  Du kan återgå till normala aktiviteter omedelbart efter behandlingen.

Efter behandling

Efter behandlingen bör du undvika att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar.  Använd solskyddsfaktor (SPF 50) om du inte kan undvika solexponering. Till alla våra laser behandlingar rekommenderas en kräm som hjälper läkningen av huden samt skyddar mot UV ljus.
 

0-10cm 995kr frax,

(boka kur små partier 5 st behandlingar betala för 4 st)

10–20 cm 1295kr frax,

(boka kur små partier 5 st behandlingar betala för 4 st)

20 -30 cm 1695kr frax,

(boka kur små partier 5 st behandlingar betala för 4 st)

ÄRRBILDNING,SJÄLVSKADEÄRR,ÄRR OCH SKÄRSKADOR

Har du kirurgiska ärr, självskadeärr eller andra typer av ärr på kroppen som du vill behandla? Det går att behandla dessa ärr och få en förbättrad struktur och färg med hjälp av exempelvis fraktionerad laser. Det går att behandla dessa ärr och få en förbättrad struktur och färg med hjälp av exempelvis fraktionerad laser FRAX 1550.
 

Ärr är en naturlig del av hudens läkningsprocess och bildas när dermis

– det djupa och tjocka lagret av huden – är skadad.  Ju värre skada, desto värre ärr.  Det finns hjälpmedel för att både förebygga och behandla ärr. 

Ärr bildas genom att kroppen producerar fibrös vävnad som ersätter normal hud.

BRISTNINGAR

Hudbristningar är strimmor eller streck i huden.  Du kan få bristningar om huden inte riktigt hänger med när kroppen växer.

Hudbristningar kan vara olika långa och olika många. I början kan de vara mörkröda, lila eller bruna.  De kan också vara ljusare än huden runt omkring.

Efter ett tag blir färgen på bristningarna mer lik färgen på huden runt omkring, och då syns de mindre. Många får till exempel bristningar under puberteten, eftersom kroppen förändras mycket på grund av olika hormoner.  Det är vanligt att få bristningar på brösten, höfterna, låren, ryggen eller axlarna.

Det går att behandla dessa och få en förbättrad struktur och färg med hjälp av exempelvis fraktionerad laser FRAX 1550.
När man behandlar bristningar så är det viktigt att man inte solar och vårdar ärret med solskyddsfaktor 50.

Sphere on Spiral Stairs

DINA ÖNSKEMÅL ÄR VÅR KUNSKAP

bottom of page